Az ének iskolája TV2 - Megküzdött az életért Mata Ricsike

Mata Ricsi igazi túlélő, a csodás hangú kisfiú élete küzdelmesen kezdődött, de a szeretet és szülei kitartása megerősítette a koraszülött kicsit. Ma már testben és lélekben is egészséges. Mata Ricsi hétről hétre megríkatja a közönséget. Nem csak a hangja különleges, a lénye is olyan megindítóan őszinte, hogy az is elég lenne, ha csak némán állna a színpadon. Édesanyja is mindig elérzékenyül, amikor látja fia sikerét Az Ének iskolájában. Ebben alighanem nagy szerepe van annak, hogy Ricsinek újszülöttként harcolnia kellett az életéért. Nem volt felhőtlen Ricsi születése. Hat hónapra jött a világra, és harántfekvéses volt. Az orvosok azt mondták, ne fűzzünk sok reményt az életben maradásához, mesélte a fiú édesanyja.Borzalmas érzés volt, de a férjemmel mindent megtettünk, ami tőlünk telt. Ricsike inkubátorba került. Mivel koraszülött volt, a belső szervei nem fejlődtek ki rendesen, szívzöreje volt, és a tüdeje sem volt túl erős. Másfél hónapig feküdt az inkubátorban, és végül két hónap múlva, rácáfolva a rémisztő jóslatokra, hazavihettük. Persze tudtuk, hogy lesznek még problémáink, de a nehezén legalább túl voltunk.
A problémákból pedig kijutott bőven, a szülőknek állandó aggódás volt az életük.Születése után az orvosok arra is kis esélyt láttak, hogy Ricsi képes lesz majd járni, de addig tornáztattam otthon, míg hat hónapos korában végre átfordult a másik oldalára. Kisgyerekként nagyon sokat betegeskedett, nyolchónapos korában hörghurutos lett, fulladt és a mandulájával is problémák voltak, ezért kiköltöztünk Miskolcról Igricibe. Sokszor elájult, olyankor ellilult a szája és öntudatlan állapotba került,  részletezte a borzalmakat az anyuka, aki idővel rájött, hogy Ricsit a zene gyógyítja. A véletlennek köszönhető, hogy egy nap arra lettem figyelmes: Ricsi akkor nyugodt, ha zenét hall, és amikor elhallgat a muzsika, abban a pillanatban sírni kezd, ájulásig hergelve magát. A férjem hang­falakat szervizel és gyakran próbálgatta azokat bütykölés közben, és olyankor a fiam mindig megnyugodott, mesélte a büszke édesanya.
A fiú szerencsére ma már egészséges gyerekként él, és mindene a zene. Bár három testvérével együtt szerény körülmények között nevelik a szülei, bármit elkövetnének, hogy Ricsi a jövőben zenét tanulhasson.