Az ének iskolája TV2 - Tíz dolog, amit nem tudott Az ének iskolájáról

1. Az ének iskolája egy izraeli formátum, a Masterclass hazai verziója, 2015-ben már a harmadik évfolyammal kerül képernyőre. A formátumtulajdonos Keshet és a TV2 között stratégiai partneri kapcsolat van, a Rising Star-t is tőlük vásárolta meg a csatorna.
2. Minden évben egyre többen jelentkeznek a tehetséggondozóba, ebbe az évfolyamba már közel 1500 kisdiák szeretett volna járni, hogy aztán Szandi, Szulák Andrea, Hajós András vagy Caramel osztályában tanulhasson. Végül tizenhatan kerültek be a legjobbak közé, minden tanár négy diákot kapott az osztályába. 3. A maguktól jelentkezők mellé a csatorna is castingol, a csapat a műsor indulása előtt fél évvel nekilát a munkának. Felkeresnek különböző ének- és zeneiskolákat, magántanárokat, magyar énekeseket és zenekarokat, így kutatják fel az ország kis tehetségeit. 4. Ördög Nóra különösön módokat választott, hogy tudassa a harmadik évfolyam diákjaival a sikeres felvételt, egyik alkalommal búvárruhába öltözött és lemerészkedett a medence aljára. Ettől a feladattól tartott egy korábbi rossz élménye miatt, de sikerült leküzdeni félelmeit. 
5. A stáb több részlegből áll össze, közel száz fő dolgozik azon, hogy az adás vasárnap esténként a képernyőre kerüljön. A csapatot tartalmi alkotók, a zenei szakemberek és a technikai személyzet alkotja a tanárokon és a műsorvezetőn kívül.
6. A műsor tanárai és diákjai először a tanteremben megnézik az aktuális heti feladatot, lepróbálják a dalt a munkájukat segítő énektanárok segítségével. Különleges elemek is színesítik ezeket az órákat, a szorgalmas gyakorlás mellett ki is kapcsolnak együtt. Előfordult például volt, hogy elmentek kirándulni, palacsintát sütöttek, lovagoltak, bringáztak, káposztafejeknek énekeltek.
Csupa olyan dolgot csinálnak, ami az éneklés mellett a gyerekekben az esetleges feszültséget is oldja. Ha a produkció megköveteli, mozgásórára is elkísérik a diákjaikat, és a forgatott órákon kívül gyakorlatilag minden nap beszélnek, van, hogy skype-on gyakorolnak. 7. Gyakran előfordul, hogy a tanár meglepi diákját az eredeti előadóval, aki szintén segít a saját élményeivel, érzéseivel abban, hogy a gyerek minél jobban át tudja adni a dalt. A fellépés előtt két nappal a gyerekek a tanáraikkal és a zenekarral is gyakorolnak egy próbateremben, majd egy nap múlva a felvétel helyszínen kamerák előtt is lepróbálják aktuális dalukat, ahol a tanárok utolsó instrukcióikkal segítik őket.
8. Minden tanárnak van egy korrepetitora, aki segít a felkészítésben. Ők adnak szakmai tanácsokat a hangnem kiválasztásában, a dal szerkezetének felépítésében, és ők énekeltetik be a gyerekeket minden fellépés előtt. A dalok kiválasztásában és hangszerelésében a műsor zenei producerére, Rakonczai Viktorra támaszkodhatnak.
9. Ördög Nórának nem csak az a feladata Az ének iskolájá-ban, hogy a diákokkal beszélgessen a színpadon. Az adások felvétele előtt egyeztet a műsor producerével és főszerkesztőjével, megkapja az adásmenetet, kamerapróbán vesz részt, a felvételek után az adások vágásakor ő mondja fel az összekötő szöveget. 10. Egy nap alatt két adást vesznek fel, általában hétfőn, amelyet vasárnapi kamerapróba előz meg. A felvételeket reggel kezdik és késő délután fejezik be, ebédszünettel, átállással a másik adásra. Nem minden esetben áll az összes gyerek színpadra, de a tanteremben végigizgulják a többiek fellépését is. A gyerekeket a felvételre gyakran az egész család elkíséri, nagymamától kistestvérig. A felvételek között a gyerekek a műsornak otthont adó művelődési központ udvarán gyakran fociznak, játszanak együtt, nem vetélytársként tekintenek egymásra.